TURISMUL BALNEAR , ÎN ASCENSIUNE

Turismul balnear românesc are un potențial fantastic, dar nu este exploatat nici măcar la jumătate din capacitate. Doar 41 % din locurile de cazare din hotelurile și pensiunile din stațiunile cu potențial balnear de la noi sunt ocupate, spun specialiștii. Dacă gradul de ocupare ar crește, ar putea scădea și tarifele. Din păcate nu reușim să atragem suficienți turiști din afara României, aşa cum o fac, de exemplu vecinii bulgari.

Două au fost motivele pentru care turismul balnear românesc a luat avânt în ultimii ani. Acestea sunt investiţiile în sectorul privat, iar de ceva vreme şi voucherele de vacanţă, spune unul dintre turoperatorii importanţi din România.

Cu toate acestea, în continuare nu atragem turişti din afara ţării, deşi potenţial am avea, spune reprezentantul unui mare turoperator European.

Una dintre principalele staţiuni balnerare de la noi unde sectorul privat a investit în ultimii ani este Băile Herculane. Locaţia a devenit una dintre cele mai bine vândute din ţară, după Băile Felix.

Franţa este una dintre ţările europene unde turismul balnear se vinde cel mai bine, iar din urmă vine foarte bine un stat surpriză, este vorba de Bulgaria.