Solicitările ALDE către Guvern

Din vara acestui an, operatorii economici sunt obligați să folosească numai aparate de marcat cu jurnal electronic racordate la sistemele ANAF și să renunțe la actualele dispozitive, cu jurnal pe hârtie. Există, însă, un impediment: nici Ministerul Finanțelor Publice și nici ANAF nu sunt pregătite tehnic și logistic să prelucreze multitudinea de date. Este motivul pentru care ALDE va transmite o solicitare Guvernului României pentru prelungirea termenului prin care s-a instituit obligativitatea pentru IMM-uri de a-și achiziționa case electronice de marcat. Astfel se evită și un posibil haos, din care vor avea de pierdut atât reprezentanții IMM-urilor, cât și statul român. 

Al doilea partid de la putere, ALDE, cere Guvernului o nouă amânare a termenului până la care firmele mici și mijlocii să fie obligate să treacă la casele de marcat cu jurnal electronic. Solicitarea vine în contextul în care, nici Ministerul Finanțelor Publice și nici ANAF nu sunt pregătite din punct de vedere tehnic și logistic să prelucreze aceste date: „ALDE are câteva proiecte pe care noi le considerăm liberale și care vin în sprijinul antreprenorilor și mai ales în sprijinul intereselor economice și strategice ale României”, a precizat Viorel Palașcă, președinte ALDE Mehedinți.

Pe de altă parte, parlamentarii ALDE, între care şi Călin Popescu Tăriceanu, au depus, la Senat, un proiect de lege prin care se reglementează activitatea de lobby în România. Potrivit proiectului, activitatea de lobby înseamnă orice contact organizat şi structurat cu reprezentanţi publici pentru exercitarea unei influenţe în interesul unui client, precum şi activităţile întreprinse în sprijinul sau susţinerea unor astfel de contacte.

Pe de altă parte, coaliţia PSD-ALDE a suferit o ruptură în Parlament. Motivul este legat de prevederile legii off-shore, modificată la Camera Deputaţilor, după ce Senatul şi-a dat deja votul pe o variantă care nu mai este susţinută de PSD. Parlamentarii ALDE au cerut să se țină cont de modificările adoptate inițial în Senat.