ROŞII ROMÂNEŞTI, MAI DEVREME LA PIAŢĂ

          Spre deosebire de anii trecuţi, am putea mânca roşii româneşti mai repede ca în 2018. Stimulate de vremea ceva mai bună, dar şi de subvenţia de 3000 de euro, care i-a ajutat pe legumicultori să încălzească solariile, roşia românească este, deja, mai mare decât nuca, iar în câteva săptămâni vor creşte şi se vor coace cât să fie numai bune de pus pe masă. Dacă vremea nu le va mai juca feste, legumicultorii sunt optimşiti şi spun că, la jumătatea lunii mai, putem mânca roşii românești.

În solariile acestor legumicultori din satul Cioroboreni, roşiile au înflorit, iar unele chiar au legat de aproape două săptămâni. Cei doi, soţ şi soţie, spun că nu și-au dorit să plece în străinătate. Au preferat să rămână în ţară şi să lucreze pământul pe care îl au. Cultivă tot felul de legume, iar de trei ani au aplicat şi pentru subvenţia la tomate, atât pentru sezonul de primăvară – vară, cât şi pentru cel de toamnă – iarnă. Anul acesta banii i-au ajutat să planteze foarte devreme, pentru că au încălzit solariile.

În solarul altor producători din aceeaşi localitate, tomatele sunt ceva mai mici, dar vor ajunge la piaţă până la finele lunii mai. Legumicultorii spun că au folosit banii din subvenţie pentru a-și extinde solariile.Mai bine de 100 de producători din Mehedinţi au aplicat în primăvara aceasta  pentru subvenţia acordată de Ministerul Agriculturii pe cultura de tomate în spaţii protejate.

 

Ca să primească subvenţia, legumicultorii trebuie să planteze cel puţin 1000 de mp în spaţii protejate, iar până la sfârşitul lunii mai să vândă 2000 de kg de roşii. Pentru sezonul de primăvară înscrierile s-au încheiat, dar acum legumicultorii se pot înscrie pentru sezonul toamnă – iarnă.