POSTUL PAŞTELUI

Credincioşii ortodocşi au intrat, de astăzi, în Postul Paştelui, cel mai lung şi aspru post de peste an. Oamenii mai numesc această perioadă şi Postul Mare, deoarece durează 40 de zile. În tot acest timp, creştinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animală.

Postul Paştelui sau Postul Mare, cum mai este numit de credincioşi are loc înaintea Învierii Mântuitorului şi este cel mai lung dintre toate cele patru posturi importante. Durează 40 de zile și este cel mai greu, întrucât credincioșii trebuie să respecte o serie de restricții, atât alimentare, cât şi spirituale.

Credincioşii cunosc deja alimentele de la  care trebuie să se abţină timp de 40 de zile. De asemenea, aceştia trebuie să se înalţe sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune.

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.