Pesta porcină a ajuns la granița judeţului

 Autorităţile sanitar-veterinare sunt în alertă după descoperirea focarului de pestă porcină africană în satul Comănicea, din Dolj, la numai 20 de km de Mehedinţi. Reprezentanţii Direcției Sanitar-Veterinare au instalat, deja, filtre  pe drumurile care duc în localităţile cele mai apropiate de satul în care a fost descoperit focarul. Începând de astăzi, 24 de ore din 24, fiecarevehicul care vine din zona afectată nu va mai intra înMehedinţi fără să fie dezinfectat şi controlat. Transportul porcilor vii sau sacrificaţi este interzis, iar populaţia este avertizată să anunţe în cel mai scurt timp autorităţile, dacă au găsit animale moarte în gospodării sau pentru orice suspiciune de boală.

Acest filtru a fost instalat la intrarea în satul Smadovița, aflat la 20 de km de localitatea Comănicea, acolo unde a fost descoperit focarul de pestă porcină africană în Dolj. Autoritățile vormonitoriza și dezinfecta fiecare vehicul care va intra în Mehedinți, după ce au instalat două filter încomuna Bâcleș.

Patru filtre au instalat autoritățile sanitar-veterniare din Mehedinți, care avertizează populația să anunțe orice suspiciune de boală la animale.

Răspândirea virusului pestei porcine africane este foarte agresivă și se face foarte ușor, el putând fi purtat inclusiv de păsări care vin din zonele infestate. Nici  venirea iernii nu ne va scăpa de această epidemie, deoarece virusul rezistă până la – 15 grade.

La focarul de pestă porcină din satul Comănicea autoritățile au decis sacrificarea a aproximativ 90 de suine, numai că localnicii se opun operațiunii declanșate de către autorități, deși li s-a explicatcă se expun unui risc foarte mare.