PĂRINŢII, PLĂTIŢI SĂ STEA ACASĂ CU COPIII

Atunci când școlile se închid temporar din cauza vremii nefavorabile ori din alte motive, părinții copiilor care sunt nevoiți să stea acasă ar putea beneficia, de zile libere platite. Masura se aplica pe toată perioada în care școlile sunt închise, indiferent că lucrează la stat sau în mediul privat, conform unei propuneri.

În esență, documentul stabilește că atunci când cursurile școlii la care au copilul înscris sunt suspendate, părinții vor putea sta acasă cu aceștia pentru a-i supraveghea. Închiderea școlilor poate surveni din cauza unor condiții meteo nefavorabile ori a altor situații extreme decretate de autorități, precum incendii sau epidemii. Documentul mai stabileste că zilele libere se acordă doar părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani. În această perioadă, părinții vor primi o indemnizație egală cu salariul dintr-o zi lucrătoare. Practic, aceștia vor beneficia de zile libere plătite normal.

Zilele libere se vor acorda în baza unei declarații pe propria răspundere a unuia dintre părinții, dar semnată de amândoi și depusă la angajator. Dacă părinții încalcă limitarea impusă de document, aceștia riscă să nu mai poată beneficia de alte zile libere în situații similare.