Oameni noi în politică

„Oameni noi în politică” este o inițiativa legislativă cetățenească de reformă a legislației electorale, susținută de 29 de organizații civice și 4 partide politice. Obiectivul vizat este îmbunătățirea accesului la vot, a reprezentativității și legitimității aleșilor și a regulilor de acces la viață politică. Pentru ca inițiativa să ajungă în Parlament, trebuie strânse cel puțin 100.000 de semnături în 6 luni.

Inițiatorii campaniei „Oameni noi în politică” propun o serie de modificări legislative privind procesul electoral. Oamenii politici trebuie să fie cât mai reprezentativi pentru alegători şi să poată fi traşi la răspundere de cetăţeni. Schimbarea regulilor şi a oamenilor din politică trebuie să se facă într-un mod care funcţioneză pentru interesele cetăţenilor, nu pentru conservarea unei clase politice.

„Este vorba despre o inițiativă civică prin care vrem să rupem monopolul partidelor tradiționale care sunt favorizate de legislația electorală din prezent în participarea politică”, a precizat Alin Mituţă – cofondatorul Mișcării „România Împreună”.

Principalele modificări propuse vizează:

  1. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin;
  2. Eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale şi europarlamentare;
  3. Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri;
  4. Introducerea votului preferenţial pe liste de partid, astfel încât cetăţenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid;
  5. Securitatea votului prin scanarea cărţilor de identitate şi camere video în secţiile de votare.

Cei care au gândit această iniţiativă au oprit trecătorii, din Drobeta Turnu Severin, şi le-au explicat în detaliu propunerile lor. Oamenii s-au dovedit a fi receptivi şi au semnat petiţia.

„Oamenii sunt receptivi la această inițiativă pentru că, în cele mai multe cazuri, stăm și le povestim ce se întâmplă și ce se va întâmpla dacă vom strânge aceste semnături. Sperăm ca, la acel moment, Parlamentul să aprobe aceste schimbări de bun-simț”, a declarat Luigi Brînduşescu, preşedinte Platforma „Romania 100”, Drobeta Turnu Severin.