O șansă pentru tinerii cu studii primare

Persoanele cu vârsta de peste 16 ani, care au cel puţin patru clase, vor putea fi cuprinse în programele de ucenicie. Acest lucru va face posibilă dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de cel puţin nivel 1, care le va permite să se angajaze.

Reprezentanții agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă au anuțat că tinerii care au doar studii primare vor putea fi incluși în programele de ucenicie.

În acest caz, contractul de ucenicie va avea o durată de cel puţin 6 luni, iar prin această formă de pregătire, tinerii pot dobândi competenţe profesionale şi un loc de muncă având o durată între 6 luni şi trei ani. Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului condiţiile necesare pregătirii teoretice şi practice.

Durata contractului de ucenicie la locul de muncă se stabileşte în funcţie de ocupaţia sau calificarea pentru care urmează să se pregătească tânărul, dar şi de competenţele dobândite anterior de către acesta.

Perioada nu poate fi mai mică de 6 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1, de 12 luni (pentru calificare de nivel 2), de 24 luni pentru calificări de nivel 3, şi de 36 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.

De asemenea, ucenicul poate fi supus unei perioade de probă care nu va depăşi 30 de zile lucrătoare, iar salariul de bază lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă este cel puţin salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Totodată, angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile legii, beneficiază la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună pe toată durata programului de ucenicie.