MEDICII FUG DE ORAȘELE MICI

Gărzi epuizante, cu medici puţini şi intervenţii din ce în ce mai multe, care cresc timpul de aşteptare  la urgență. Criza de specialiști duce la situaţii dramatice. De vină ar fi numeroasele lipsuri din sistem, care îi determină pe medicii tineri să ia calea străinătății. La Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin, în ultimii ani, aparatura medicală a fost îmbunătățită pe anumite secții, fapt care a făcut ca medici tineri să vină aici.Totuși, în ansamblul său, situația este critică în orașele mici, de care medicii fug rupând pământul.

 

Sute de medici și asistenți medicali părăsesc, anual, România, în căutarea unor meleaguri unde munca le este recunoscută și pot să-și desfășoare activitatea în condiții decente. Cei care au de suferit în urma acestui exod sunt pacienții români. Ajung în spitale fără dotare și fără medici, unde de multe ori mor cu zile. Marea criză a medicilor afectează în primul rând oraşele mici, acolo unde spitalele nu se compară, la nivel de aparatură, cu cele din oraşele mari. 

 

Lipsa medicilor a devenit un ghimpe în coasta sistemului medical. Problemă se răsfrânge asupra pacienților care sunt nevoiţi să bată cale lungă în căutarea unui diagnostic și a unui tratament pe măsură.

 

În ultimii 12 ani, 45.000 de angajati din domeniul medical au solicitat certificate pentru a putea munci în străinatate. Toate acestea se răsfrâng asupra sănătății României care pregătește medicii pentru occident.