IRIGAŢIILE, PROBLEMA FERMIERILOR DIN MEHEDINŢI

Lung e drumul apei de la Dunăre, până la canalele de irigaţii, în judeţul Mehedinţi!  Sunt ani buni de când fermierii din sudul judeţului cer ministerului agriculturii şi Agenției Naționale de Imbunătățiri Funciare rezolvarea problemelor legate de sistemul de irigaţii. În timp ce culturile lor se usucă văzând cu ochii, în perioadele secetoase, care sunt tot mai lungi, miliarde de litri de apă se duc pe fluviu.

Problemele ridicate în ultimii ani par să se fi clarificat, astăzi, când conducerea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare a venit la Salcia în Mehedinţi. Rămâne de văzut şi dacă lucrurile discutate se vor concretiza în proiecte finalizate sau vor rămâne doar pe hârtie. În situaţia acestui fermier sunt alte zeci de mari cultivatori de terenuri, care investesc anual milioane de euro în culturi şi care au pierderi uriaşe.

Fermierii spun că li se cerea să preia patrimoniul unor organizaţii vechi,  care mai era doar pe hârtie, pentru că din teren a dispărut aproape totul. Şi formarea noilor organizaţii a întâmpinat probleme, pentru că este practic imposibil să faci aşa cum scrie legea şi să aduci la notar câteva sute de fermieri într-o zi să semneze documentele. Reprezentanţii ANIF spun că au bani pentru reabilitarea pompelor care vor aduce apă pe două canale de irigaţii din Mehedinţi.

Lucrările ar trebui să înceapă în toamnă. În vara anului trecut a mai fost pusă în funcţiune o staţie de pompare a apei de la Dunăre, în localitatea Salcia din judeţul Mehedinţi. Rămâne de văzut dacă fermierii vor putea uda folosind apa din această staţie reabilitată.