ÎNCEPUT DE AN CU PIERDERI ÎN AGRICULTURĂ

Fermierii din Mehedinţi cer refacerea sistemului de irigaţii, ca să nu li se mai usuce culturile şi să piardă investiţii de sute de mii de euro. Acest lucru pentru că nici nu au început bine anul agricol şi  încep să calculeze pierderile. După ce au pierdut rapiţa însămânţată toamna trecută pe sute de hectare, care nu a răsărit din cauza secetei, grâul are, deja, probleme de creştere. În judeţul Mehedinţi nu a mai plouat de aproape o lună.

 Pierderile acestui fermier sunt uriaşe. A însămânțat, în toamnă, 600 de hectare de rapiţă, sperând că va evita arşiţa din vară, dar seceta l-a lovit chiar atunci. După trei luni fără ploaie, rapiţa nu a răsărit, iar  banii cheltuiţi pentru seminţele şi îngrăşăminte sunt deja pierduţi. Deşi suntem abia la mijlocul lui martie, fermierii din Mehedinţi se plâng, deja, de lipsa precipitaţiilor şi de vântul care suflă fără încetare şi usucă pământul.  Este un început de an agricol rău, spun cultivatorii de teren.

 

Fermierii spun că ar fi necesare irigaţiile, ca să nu li se mai usuce culturile. În cea mai mare zonă agricolă a judeţului este un canal de irigaţii, dar apa nu ajunge pe el.

 In cazul în care nu va ploua în următoarea perioadă, în Mehedinţi, fermierii pot avea probleme şi la pregătirea terenului pentru culturile pe care le vor pune în această primăvară, iar cele pe care le-au însămânţat deja nu vor răsări sau se vor usca.