INCENDII DE VEGETAŢIE USCATĂ CU VICTIME

Incendiile de vegetaţie uscată nu mai contenesc în Mehedinţi. Zile întregi, pompierii au acţionat necontenit în zona localităţii Eşelniţa. Vineri după-amiază, a mai izbucnit un alt incendiu pe abrupturile Masivului Domogled, la Băile Herculane, iar sâmbătă focul s-a aprins în zona Dealului Alion, în apropierea Drumului Național 6. Favorizat de vegetaţia foarte uscată şi de vântul puternic, focul a făcut şi victime. Un pompier a suferit arsuri pe 30 % din suprafaţa corpului şi la căile respiratorii, după ce a fost surprins de flăcări. În prezent, acesta este internat într-un spital de arşi din capitala Austriei.

Aceste imagini au fost surprinse pe dealurile de la nordul localităţii Eşelniţa, acolo unde focul a ars necontenit mai multe zile. Pompierii au acţionat în zone extrem de dificile, pe pante abrupte, ceea ce a făcut intervenţiile extrem de complicate. La Eşelniţa a fost şi locul în care pompierul de 48 de ani a fost surprins de flăcări şi rănit. Colegii lui l-au scos din foc şi i-au acordat primul ajutor, iar acum bărbatul se află internat într-o secţie specială de arşi, la Viena.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, sătenii din Eşelniţa au stat cu teamă, pentru că în condiţiile în care vântul bătea puternic, focul s-a tot extins. Oamenii condamnă neglijenţa celor care pun foc să-şi cureţe proprietăţile, apoi fug de răspundere.

22 de pompieri şi mai mulţi rangeri de la Parcul Naţionat Porţile de Fier au fost angrenaţi şi luni în stingerea incendiului de la Băile Herculane, în masivul Domogled. Intervenţiile sunt foarte dificile din cauza abrupturilor.

Pentru incendierea terenurilor amenda este cuprinsă între 1000 şi 2500 de lei. Anul acesta numai patru persoane au fost sancţionate pentru că au incendiat suprafeţele agricole şi au scăpat focul de sub control, deoarece sunt foarte greu de identificat.