FOCAR DE INFECŢIE ÎN GOSPODĂRIA UNOR OCTOGENARI

Focar de infecţie într-un sat din Mehedinţi. Totul se leagă de gospodăria unor octogenari cărora, de foame, le-au murit patru bovine de mai bine de trei săptămâni pe care continuau să le ţină în grajd. Exasperaţi de mirosul care persista de mai multe zile în localitate şi speriaţi că li se pot îmbolnăvi copiii şi dar şi animalele, vecinii au alertat autorităţile. Reprezentanţii DSV au rămas consternaţi de ceea ce au găsit în grajd, în care au intrat cu greu, pentru că proprietarii  abia s-au lăsat convinşi să permită autorităţilor să intre în gospodărie.

Proprietarul animalelor neagă că acestea ar fi murit de foame, dar localnicii din Oprăneşti spun că sunt mai bine de trei săptămâni de când peste sat, mai ales seara, se lăsa un miros greu de suportat. Oamenii şi-au dat seama că în gospodăria celor doi octogenari este o problemă, pentru că bătrâni fiind, nu mai aveau ce să le dea animalelor de mâncare. Marți, sătenii au alertat autorităţile, pentru că nu mai suportau mirosul şi s-au temut că se expun unui focar de infecţie.

Reprezentanţii DSV şi medicul veterinar din sat au venit în gospodăria bătrânilor, unde au mai găsit pe lângă stârvurile intrate în putrefacţie ale celor patru animale, alte trei vaci şi un cal extrem de slabe. Se pare că proprietarii le ţineau să încaseze subvenţiile de la APIA, însă condiţiile în care sunt crescute sunt greu de suportat.

Pentru că sunt într-o avansată stare de putrefacţie, animalele nu mai pot fi  ridicate de o firmă care să le incinereze. În aceste condiţii, s-a decis îngroparea lor la adâncime, în grădina proprietarilor. Pentru cei care încalcă legea în astfel de situaţii şi pun în pericol sănătatea oamenilor, amenda poate fi de până la 3000 de lei.