FĂRĂ PLASTIC ÎN EUROPA

În cel mult doi ani, plasticele vor dispărea din viaţa noastră. Tacâmurile şi paharele de unică folosinţă vor fi înlocuite cu unele din materiale biodegradabile, mult mai scumpe. Asta înseamnă că petrecerile, serbările şi mâncarea comandată acasă ne vor costa mai mult. Sunt reguli europene pe care România este obligată să le adopte până în 2021.

Din 2021 dispar farfuriile, cuţitele, furculiţele, paharele şi multe alte produse din plastic. Decizia a fost luată de parlamentarii europeni după trei ani de discuţii. Deciza a fost luată mai ales în contextul în care 70% din deşeurile din mări şi oceane sunt din plastic.

 

Printre produsele de plastic care nu se vor mai fabrica se numără, tacâmuri, farfurii, paie de plastic, beţişoare pentru urechi sau beţişoare pentru amestecat băuturile, care vor trebui să fie confecţionate din materiale mai durabile.

Statele membre au obligaţia  să adopte planuri naţionale pentru reducerea plasticului din ambalajele alimentare, astfel încât, pană în 2025, să retragă 95% din plasticul de unică folosinţă de pe piaţă.